Body stress ontstaat door overbelasting van het lichaam. Elke dag worden we aan stress/spanning blootgesteld. Er zijn drie hoofd-categorieën (fysiek, chemisch en emotioneel) waardoor body stress /spanning in het lichaam kan ontstaan en worden vastgezet in de spieren.

Spierspanning vast zetten door:

Fysieke stress

Fysieke stress kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een ernstige val. Maar een lichaam kan ook langzaam overbelast raken door bijvoorbeeld een slechte werkhouding, het dagelijks verrichten van zwaar werk, het beoefenen van een belastende sport of een langdurig ziekbed. Deze overbelasting is vooral te voelen in de onderrug, schouders, ledematen en gewrichten. Dit door het vastzetten van de spieren en hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan.

Emotionele stress

Zorgen om de toekomst, financiële zorgen, concurrentie op het werk, het verlies van een geliefde of plotselinge heftige emoties zoals boosheid en shock kunnen emotionele stress veroorzaken. U kunt deze emotionele en mentale druk lichamelijk vooral voelen doordat het middenrif, de kaken, nek en schouders zich gaan aanspannen en zich vastzetten en lichamelijke klachten veroorzaakt

Chemische stress

Chemische stress kan ontstaan door het inademen, eten of opnemen van bepaalde stoffen, zoals conserveringsmiddelen in voedsel, kunstmatige kleur, geur- of smaak stoffen, insecticiden, schoonmaakmiddelen of medicijnen. Meestal ervaart u deze stress als hevige nek- en/of hoofdpijn.

De opbouw van body stress is in de meeste gevallen een proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. We maken het elke dag spanning mee.  We gooien het als het ware in een emmer en als we gaan slapen gooien we die emmer leeg.  En als het niet lukt om hem leeg te gooien gaat die emmer vanzelf overstromen en trekt het lichaam aan de noodrem. Afhankelijk van het aantal en de soorten ‘klappen’ die het lichaam te verwerken krijgt, komt het lichaam in een neerwaartse spiraal steeds verder van zijn gezonde situatie. Body Stress Release kan er voor zorgen dat de spiraal weer wordt omgedraaid in de richting van de oorspronkelijke, gezonde toestand.